Key Lime Pie

100 g smält smör
15 digestivekex
4 äggulor
1 burk 400g kondenserad mjölk
1 dl limejuice
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa kexen i en mixer eller med en stav.
Blanda med smält smör och tryck ut i en pajform.
Grädda i 5 minuter.
Sänk värmen till 125 grader !
Blanda allt (vispa ej). Häll ner i pajskalet.
Grädda pajen i 10 minuter.
Smörgåstårta

ca 4 pers
3 skivor hönökaka
1 burk tonfisk
2 dl gräddfil (alt. grekisk yoghurt)
2 dl majonäs
dill
Exempel på fyllning:
2 tomater
1/4 gurka
2 hårdkokta ägg
ost
vindruvor
Lägg en skiva på ett fat.
Blanda tonfisk, gräddfil och majonäs. Smaksätt med dill.
Bred ut lite mindre än hälften av röran på brödet.
Lägg på en till skiva och bred på nästan allt.
På med sista skivan och det sista utav röran.
Tårtan blir ännu godare om man gör det här dagen innan så allt får stå och gotta ihop sig.
Sen är det bara att dekorera med fyllning innan servering.
Thousand Island dressing

1 ½ dl grekisk yoghurt
2 msk majonäs
1 msk senap
2 msk ketchup
1 msk sweet chili sås
(några droppar av valfri stark sås - tex habanero)
salt
svartpeppar
1 tsk socker
3 skivor finhackad smörgåsgurka
1 msk finhackad gul paprika
1 msk finhackad röd paprika
Blanda allt, smaka av med peppar.
Bubbligt rödtjut

3 dl rödvin (använde här Kleine Zalze)
33 cl 7up
8 frysta björnbär
isbitar
Häll upp vinet i två highball glas, fyll på med 7up och lägg ner is och bär.
Svalkande gott en varm sommardag !
Tips: Nyttigt skåpätande

Köp hem en påse morötter.
Skala ett stort gäng.
Ha lite vatten i ett glas.
Ställ ner morötterna. In i kylen långt fram och väl synligt.
Nästa gång du öppnar kylskåpet för att ta nåt gott kommer morötterna stå där helt redo för att ätas och närmast till hands, du ska ha en riktigt dålig dag för att sträcka dej längre in för något annat onyttigare.
Kycklingpaket med ost

1 pers
1 kycklingbröstfile
2 stora matskedar mjukost (gärna med smak, tex cantadou vitlök)
1 dl grädde
några skivor hård ost
1 tomat
svartpeppar
vitlökskrydda (= granulerad vitlök)
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär filen längs med utan att skära igenom helt, så du kan öppna den som en bok. Lägg öppnad i plast och banka ut tunnare och större.
Lägg på osten på ena sidan och vik över andra kycklinghalvan. Platta till. Stek i het panna 2 minuter på varje sida. Flytta över till en liten ugnsfast form. Lägg på några skivor ost, några tunna skivor tomat, krydda, och häll över grädden. Ställ i ugnen i ca 30 minuter.
Servera med pressad potatis, spagetti eller ris.
Färdiga med renoveringen

Nu är vi äntligen färdiga med renoveringen av köket, matglädjen spirar som aldrig förr !
Nya recept inom kort =)
Seg uppdatering pga slagfält
Konsten att lägga puvlermos snyggt på en papptallrik
Hur du värmer panpizzan effektivast i mikrougnen l
Om du ändå är hos dina föräldrar så lär dig att öppna deras kylskåp
Tips för drive in kön
Hur du värmer panpizzan effektivast i mikrougnen ll
Stormkök, en gammalmodig hjälpreda - men ack så funktionell
Snabb, Krämig efterrätt (alt. Cheesecake)

1 pkt Kesella Vanilj (250g)
1 dl grädde
2 msk socker
3 digestivekex
Vispa grädden hårt, blanda med socker och Kesalla.
Smula kexen grovt och lägg i botten på tre portionsskålar.
Häll över krämen och ställ kallt en timme.
Lasagne a'la Detoxa
3 port
2 dl dinkelpasta
1 gul lök
4 färska champinjoner
200g quornfärs
1 tomat
3 vitlöksklyftor
basilika
2 dl sojagrädde
1 paket fetaost (från get)
Förkoka pastan lite. Då den har fått koka lite så sila av och skölj kallt så de inte fortsätter kokas.
Finhacka löken och skiva champinjonerna, stek dessa lite lätt tillsammans.
Under tiden kan du mixa tomaten tillsammans med vitlöksklyftorna och basilikan så det blir som en liten tomat-röra.
Blanda sedan i detta tillsammans med quornfärsen och stek det ihop med löken och champinjonerna.
Under tiden kan det passa bra att koka upp sojagrädden i en egen liten kastrull, då det bubblar lite lätt så smula ner nästan all fetaost i grädden.
Blanda i pastan nu i stekpannan med resten av sakerna och stek en liten stund till.
Sedan har man över allt i en trevlig liten lasagneform av passande storlek och häller över såsen och smular över den sista fetaosten.
In i ugnen sedan på 225 grader i 10 minuter, sen är det klart!
Enkelt och bra! =)
Sås till bakad potatis

ca 3 pers
3 dl gräddfil
2 msk ketchup
1 msk soya
3 klyftor pressad/riven vitlök
svartpeppar
200 g rökt skinka
Blanda allt i en skål.
(Smaksätt ev extra efter egen smak med mer vitlök, ketchup, soya och peppar)
Skär skinkan i kuber och ät till eller blanda i såsen.
Friterad kyckling med sötsursås

Friterad kyckling
2-3 pers
2½ dl vetemjöl
0.75 dl maizena
1½ tsk bakpulver
2.25 dl vatten
2 msk olja
svartpeppar, lökpulver, salt (sesamfrön)
mycket olja
2 kycklingfiléer
salt svartpeppar
Blanda mjöl, bakpulver och vatten (tag lite i taget) i en bunke och låt stå och svälla i 30'.
Häll upp olja i en kastrull. (Se till att kastrullen är liten och att oljan inte går över hälften till höjden, men ändå så att det som ska friteras täcks med råge.) Börja värma upp försiktigt. (Se också till att ha ett passande lock till hands om oljan skulle fatta eld!)
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek tills färdiga. Krydda.
Rör ner olja och kryddor i smeten (sesam endast om du vill). Se till att oljan är lagom varm. (Det ska fräsa och bubbla mycket om det du lägger i.) Doppa kycklingbitarna i smeten och lägg försiktigt ner i oljan. Tag upp efter 1-2 minuter när de fått en fint färg. (En metallvisp var utmärkt att använda som verktyg för den heta oljan)
Sötsursås
1 tsk olja
1 msk finhackad gullök
1 vitlöksklyfta
1 ananasskiva + konservjuicen
3 dl kycklingbuljong
2 msk tomatpuré
1 dl socker
1 dl vitvinsvinäger
4 tsk potatismjöl
½ dl vatten
ev mer socker
Stek olja gullök och pressad vitlök nån minut i en kastrull.
Finhacka ananasen och lägg ner i kastrullen. Fräs.
Häll ner buljong, purén, socker och vinäger, låt puttra i 5'
Lös upp mjölet i vattnet (fungerar utmärkt med en mjölkskummare).
Blanda ner i såsen, och ha kastrullen på värme och rör om tills såsen börjar bubbla.
Smaka av med socker och ananasjuice.
Mangowok

4 pers
500 g fint kött, nöt eller gris.
1 msk riven ingefära
2 msk riven vitlök
½ röd chili
2 msk rapsolja
2 msk soya (gärna ljus soya)
1 mango
1 burk minimajs
1 näve sockerärter
salt
peppar
Strimla köttet.
Blanda ingefära, vitlök chili, olja och soya.
Lägg ner köttet och låt stå 15'.
Skär mangon i kuber.
Dela majsen och ärterna på hälften.
Hetta upp en panna.
Woka köttet tills det är klart, blanda sedan ner majs och ärter.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ner mangon och tag av från plattan.
Servera med ris.
Cheesecake med jordgubblime smak

15 digestivekex (fungerar med färre också)
3 ägg
3½ dl vispgrädde
200 g philadelphia (eller 300g om du vill ha en supergod extra lyxig cake)
2 msk vaniljsocker
1 dl socker
250 g Kesella Jordgubblime
Skilj äggvitorna från gulan.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Vispa grädden riktigt tjock.
Blanda i ägggulorna, osten, socker och kesellan i grädden.
Vänd ner äggvitorna och blanda om.
Smula sönder kexen fint och strö ut hälften i en form. (Gärna en med löstagbar botten)
Häll i smeten.
Strö över resten av de smulade kexen.
Ställ in i frysen minst fem timmar.
Brownies

400 g smör
200 g mörk grovhackad choklad
2 dl florsocker
2 dl råsocker
1 tsk salt
3 msk kakao
4 ägg
4 dl vetemjöl
75 g pekannötter
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smör på låg värme i en stor kastrull.
Blanda ner chokladen och låt smälta. Tag av från plattan.
Blanda ner socker, kakao, salt och ägg i kastrullen. Sedan vetemjöl.
Hacka nötterna och vänd ner i smeten.
Häll upp smeten i en långpanna med smörpapper i botten.
Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
Låt stelna och skär i rutor.