Friterad kyckling med sötsursås



Friterad kyckling

2-3 pers

2½ dl vetemjöl
0.75 dl maizena
1½ tsk bakpulver
2.25 dl vatten
2 msk olja
svartpeppar, lökpulver, salt (sesamfrön)

mycket olja

2 kycklingfiléer
salt svartpeppar


Blanda mjöl, bakpulver och vatten (tag lite i taget) i en bunke och låt stå och svälla i 30'.

Häll upp olja i en kastrull. (Se till att kastrullen är liten och att oljan inte går över hälften till höjden, men ändå så att det som ska friteras täcks med råge.) Börja värma upp försiktigt. (Se också till att ha ett passande lock till hands om oljan skulle fatta eld!)

Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek tills färdiga. Krydda.

Rör ner olja och kryddor i smeten (sesam endast om du vill). Se till att oljan är lagom varm. (Det ska fräsa och bubbla mycket om det du lägger i.) Doppa kycklingbitarna i smeten och lägg försiktigt ner i oljan. Tag upp efter 1-2 minuter när de fått en fint färg. (En metallvisp var utmärkt att använda som verktyg för den heta oljan)


Sötsursås

1 tsk olja
1 msk finhackad gullök
1 vitlöksklyfta
1 ananasskiva + konservjuicen
3 dl kycklingbuljong
2 msk tomatpuré
1 dl socker
1 dl vitvinsvinäger
4 tsk potatismjöl
½ dl vatten
ev mer socker

Stek olja gullök och pressad vitlök nån minut i en kastrull.
Finhacka ananasen och lägg ner i kastrullen. Fräs.
Häll ner buljong, purén, socker och vinäger, låt puttra i 5'
Lös upp mjölet i vattnet (fungerar utmärkt med en mjölkskummare).
Blanda ner i såsen, och ha kastrullen på värme och rör om tills såsen börjar bubbla.
Smaka av med socker och ananasjuice.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0