Tropisk fruktsallad med honungskräm


2-3 port

500 g jordgubar
1 banan
½ melon (nät- eller honung)
½ kokosnöt
- - -
4 msk grekisk yoghurt
1 msk honung (gärna en lite mjukare variant)

Skiva jordgubbarna och bananen tunt.
Gör små kuber av melonen och kokosnötens innehåll.
Blanda ihop allt.
- - -
Blanda yoghurt och honung till en mjuk kräm, servera tillsammans med salladen.

(Det är en del jobb med att få upp kokosnöten, men när den väl är öppen så är det gott och värt besväret. Enklast får du upp den genom att ta en stor spik eller skruvmejsel och slå in i nöten på flera ställen tills den spricker.)

Vinkyckling


ca 3 port


1-2 hönsbuljonger

2-3 dl vitt vin
2-3 dl vispgrädde, inte nyttigt här inte!
2 kycklingfileer
en drös vindruvor.
rikligt med vitpeppar

lite vetemjöl+vatten för en liten mjölredning

 

Bryn kycklingen i smör tillsammans med ganska mycket vitpeppar.
När kycklingen fått en fin färg häller du i ca 1 dl vin+kycklingbuljongen som man låter bubbla in sig ordentligt i kycklingen.
Då nästan all vätska är borta häller du i 1dl vin och 2dl grädde.

 

Nu gäller det helt enkelt att hitta den balans man själv gillar bäst så var beredd på att smaka av mycket.
Man kan också behöva peppra lite extra.
Blanda mjölredningen och tilsätt lite så såsen blir lite tjockare.
Dela vindruvorna på mitten och lägg till dessa någon minut före servering.

Servera tillsammans med jasminris!


Grön lasagne (alt. lasagne)



ca 4 pers

5 stora champingjoner
2 stora morötter
10 cm purjolök - helst av den gröna delen
400 g nötfärs - gär även bra med vanlig bland- eller svinfärs
½ gullök
- - -
30 g smör
2 msk maizena
2 dl mjölk
vitpeppar
2-3 vitlöksklyftor
ost

Sätt ugnen på 200 grader.

Skiva svampen tunt.
Skala och hyvla morötterna tunt tex. med en osthyvel
Skär purjon i smala tunna strimlor.
Lägg svmap, morot och purjo i botten på en ungsfast form.

Hacka löken.
Stek köttfärs och lök.
Lägg på hälften av köttfärsen i formen.
Lägg på ett nytt lagar svamp, morot och purjo.
På med resten av köttfärsen.
Ett lager svamp, morot och purjo.

- - -

Smält smör i en kastrull, vispa i mjölet, sedan mjölken.
Låt koka upp och bli tjockt.
Krydda och ha i osten.
Häll över formen.

Grädda i ugnen i 15 minuter.

Tunna pannkakor



2-3 pers
(beroende på hur många man lyckas klämma i sig)

3 dl vetemjöl
2 ägg
2 msk  tsmält margarin
6 dl mjölk
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker

Häll vetemjöl i en bunke.
Knäck i äggen.
Häll på det smälta smöret.
Ha i lite utav mjölken, blanda till en jämn smet utan klumpar.
Ha i lite till mjölk - blanda, lite till mjölk och allt till sist.
Ha i salt och vaniljsocker.

Stek och ät med glass, grädde eller mumsig sylt !



Tips: Stek på låg värme.
Stek i en liten järnpanna.
Ha i lite smet i pannan och vicka ut det.

Apelsinkyckling



3 pers

2 stora kycklingfiléer
2 msk rapsolja
2 msk olivolja
½ dl konjak
- - -
2 msk maizena
1½ dl apelsinjuice
½ röd paprika
8 cm purjolök
- - -
spagetti för 3 pers
- - -
3 apelsiner
2 msk dragon
salt
svartpeppar


Dela kycklingen på längden, så det blir fyra tunna bitar.
Häll oljan i en stekpanna, hetta upp och stek kycklingen till klar.
Tillsätt konjak och låt koka nån minut.
Tag ur kycklingfiléerna och häll över konjaken i en kastrull.
- - -
Pudra mjölet i kastrullen, blanda och låt bubbla.
Sänk värmen, häll i apelsinjuice, småstrimlad paprika och strimlad purjolök.
Låt småkoka nån minut.
- - -
Koka pastan enligt anvisningar.
- - -
Riv skalet från en apelsin.
Skala alla tre apelsiner noga så att allt vitt försvinner och skär sedan till klyftor.
Blanda ner det mesta av klyftorna, allt apelsinskal, dragon, salt och peppar i kastrullen.
Låt "såsen" koka i några minuter.

Lägg upp pastan på en tallrik, lägg på kycklingen, häll över såsen och lägg på de sista apelsinklyftorna.



(För en enklare och betydligt snabbare variant;)
2 dl konjak
1 telefon
1 glas

Häll upp konjaken i glaset.
Ring hemleverans på pizza.
Drick upp !

RSS 2.0