Kassler i ugn



ca 3 port

6 skivor kassler
(1 pkt bacon)
1 liten burk ananas i skivor
1 ½ dl grädde
1 ½ dl gräddfil
3 msk ketchup
några droppar soya
1 tsk vitlökspulver
lite ost

Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg kassler, (bacon) och ananashalvor varvat med varandra i en ugnsfast form.
Blanda grädde och gräddfil i en skål. Ha i ketchup, soya och vitlökspulver.
Häll såsen över kasslern, lägg några skivor ost över och ställ in i ugnen i 30 minuter.

Maränger



4 äggvitor
2 dl socker
½ tsk ättikssprit

Sätt ugnen på 100 grader.
Blanda allt i en skål i ett vattenbad, rör hela tiden.
Låt stå i badet tills smeten blir lite mer än fingervarm.
Tag ur badet.
Vispa med elvisp till det blir ett hårt vitt skum (ska inte falla ur bunken då du vänder den upp och ner)
Spritsa eller lägg i klicka på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 h och 30 minuter.
(de ska lossna från pappret när de är klara, utan att bli brända)

Små bröd



ca 18 stycken

4 dl 37*C vatten
4 msk rapsolja
2 krm salt
1 pkt jäst
10 dl vetemjöl
1 ägg
(russin)
(vallmofrön)
(riven ost - gärna en med ordentlig smak)
(loppfrön)

Sätt ugnen på 250 grader.
Smula ner jästen i en bunke, häll i lite av vattnet och blanda till jästen löst upp sig.
Häll i resten av vattnet, olja och salt. Rör om.
Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg.
Låt jäsa under en duk i 15 minuter.
Dela upp degen i ungefär 18 lika stora delar.
Rulla till små bollar och lägg på en plåt (gärna med bakplåtspapper).
(Om du vill ha russin i blanda ner dem i degen innan du gör den till bollar.)
Låt jäsa under duk i 30-45 minuter.
Vispa upp ett ägg och pensla på bröden.
(Om du vill ha riven ost eller frön på bröden, lägg på dem nu.)
Grädda i mitten av ugnen i 8 minuter.

Färgglad vitlöksrisotto


ca 3 port

1 ½ dl jasminris
3 stora msk vitlökssmör alt. smör + 2 vitlöksklyftor
1 dl grädde
2 msk olivolja

½ gullök
2 morötter
1 potatis
2 vitlöksstänger
1 stjälkselleri
1 liten burk majskorn

kokande vatten


Lägg smör i en kastrull och sätt på värmen.
Ha i riset och låt det stekas några minuter.
Häll i grädden, och låt bubbla i ca 5 minuter.
Skär alla saker till små bitar.
Häll i vatten och potatis, låt det småbubbla i ca 10 minuter.
Häll i alla saker + oljan, fyll på med vatten om det behövs.
Låt småbubbla tills klart (ca 15 minuter), rör om då och då och fyll på med mera vatten om det behövs.

Ryttarkaka



Kladdkakan

4st ägg
5dl socker
3dl mjöl
8msk kakao
2tsk vanilinsocker
2krm salt
175g smält och svalt smör

Glassyr
75g smör
2dl socker
1½dl grädde
1dl sirap
1 påse kokos(200g)


Värm upp ugnen till 200grader.

Smält 175g smör och ställ det i ett kallt vattenbad för avsvalnad.
Börja sedan blanda kladdkakesmeten i en stor skål.
Häll sedan över smeten i en långpanna med bakplåtspapper i botten och hjälp till att sprida ut ett jämt lager.

Detta skall nu in i ugnen i 15 minuter.

Under tiden passar det sig ganska bra att börja med glassyren.
Smält smöret och tilsätt sedan resten av ingridienserna och låt detta sjuda i ca. 5 minuter under omrörning.

Då kladdkakan vart inne i 15 minuter tar ni ut denna och häller över glassyren och sprider den jämt över hela kakan och skickar in den i ugnen igen.

Nu ska den stå där i 10 minuter, och ta sedan ut den och låt den stå och svalna innan ni delar upp den.

Mums!


Varning!
En vanlig bieffekt är att man bara vill ha "en till" och Ryttarkaka kan även leda till åkomman glada kollegor...


(Recept från en ryttare i goa göteborg)

Gulaschgryta


ca massor portioner

500g högrev
1 bit sellerirot
1 stor palsternacka
2 stora morötter
3 stora potatisar
2st gula lökar

ca 100g tomatpuré
drygt 1 dl tomatketchup
3-4 köttbuljongtärningar
Cayennepeppar(eller 1 röd chili)
Paprikakrydda
Kummin
4-5 vitlöksklyftor

Vatten

Skär ena löken väldigt grovt och stek tills den blir mjuk, flytta den sedan över till en stor gryta tillsammans med buljongtärningarna och vatten så det precis täcker allt.

Skär sedan köttet i små tärnignar som du sedan steker tillsammans med 2 finhackade vitlöksklyftor.
Krydda med cayenne, paprika och kummin. Cayennepepparn kan även ersättas med en röd chili vilket blir ganska lagom.

Då köttet fått lite fin färg häller man över det grytan med det andra.
Tilsätt vatten så det precis täcker över allt.
Nu skall detta bubbla och ha sig i minst en halvtimma. Så på med ett lock och sätt fart!

Bara för att du är klar med köttet så kan du inte sätta dig ner och vila förstår du väl!

Skala och tärna alla trevliga små rotfrukter och gör små mynt av morötterna och palsternackan.
Den andra löken kan ni skära i lite stora bitar.
Pressa i ca. 100g Tomatpuré och häll i ungefär lika mycket ketchup.

Då köttet fått bubbla i ca. en halvtimma så kan ni hälla i det ni just skurit upp.
Fyll sedan på med vatten så det täcker det hela med lite lätt marginal.

Bubbla upp vattnet och skruva sedan ner värmen en aning och låt det putta i ca. 40 min.
Får det stå längre så gör det absolut ingenting.

Smaka av och kontrollera så det är en bra smak på "vattnet". Kan eventuellt behövas mer tomatpuré, vitlök eller kummin beroende på hur mycket det blev.

Det har en tendens att bli mycket gryta så det är perfekt att bjuda på om man ska ha ett större sällskap.
Som studentmat så....ja då har du mat ett par veckor framåt, men det fungerar utmärkt att värma upp senare eller frysa.
Sanningen är den att det hela är nästan bäst dagen efter! =)

Serveras gärna tillammans med bröd med smör och ost.


Scones

4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
50 g smör
2 dl mjölk

Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda mjöl, bakpulver och salt.
Blanda ner smöret och sedan mjölken.
Dela upp i tre delar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till delarna, gör ett korssnitt i bullarna och nagga med en gaffel.
Grädda i tio minuter.

Lyxig vietnamesisk soppa



4 portioner

300 g ryggbiff, strimlad
1 msk olivolja
1 tsk koriander, torkad & malen på burk
1,5 oxbuljong
(eller 1,5 L vatten med 2 tärningar köttbuljong och
en biffnudelkrydda (sån man får med smaksatta snabbnudlar))
1 chili
1 kanelstång
2 stjärnanis
3 kryddnejlikor
7 små champingjoner
2 paket nudlar
färsk koriander

Strimla köttet om det inte redan är strimlat.
Blanda olja och koriander i en skål, blanda i köttet och låt stå en timme i kylen.
Koka upp buljongen med kryddorna och låt småbubbla i några minuter.
Skär svampen i stora bitar.
Lägg ner köttet + svampen och låt bubbla i lite mindre än tio minuter.
Koka nudlarna efter anvisning och häll av.
Lägg nudlar i skålar och häll över "såsen".
Strö i hackad färsk koriander.

Köttfärsgratäng med potatis (alt. Moussaka)



ca 6 port

600 g köttfärs
4 klyftor vitlök
svartpeppar
10-12 stora potatisar
2 morötter
1 gullök
15 cm purjolök
2 dl riven ost

50 g smör
½ d vetemjöl
6-7 dl mjölk
2 kött-buljongtärningar
4 ägg
salt

Sätt ugnen på 225 grader.
Stek köttfärsen, ha i riven vitlök och svartpeppar.
Skala och riv/skär morötterna och potatisen tunnt. Skär även purjolöken och löken tunnt.
Lägg potatis, morot och lök i en ungnsfast form, ha på ett lager med köttfärs, lite ost, och börja om med ett lager potatis, morot och lök. Upprepa tills formen är full.

Smält smör och buljongen i en ganska stor kastrull.
Rör ner mjöl, häll i mjölk och låt bubbla sig tjock.
Knäck i äggen under omrörning och krydda.

Häll såsen över formen och ställ in i ugnen i ungefär en timme.




RSS 2.0