Köttfärsgratäng med potatis (alt. Moussaka)

ca 6 port
600 g köttfärs
4 klyftor vitlök
svartpeppar
10-12 stora potatisar
2 morötter
1 gullök
15 cm purjolök
2 dl riven ost
50 g smör
½ d vetemjöl
6-7 dl mjölk
2 kött-buljongtärningar
4 ägg
salt
Sätt ugnen på 225 grader.
Stek köttfärsen, ha i riven vitlök och svartpeppar.
Skala och riv/skär morötterna och potatisen tunnt. Skär även purjolöken och löken tunnt.
Lägg potatis, morot och lök i en ungnsfast form, ha på ett lager med köttfärs, lite ost, och börja om med ett lager potatis, morot och lök. Upprepa tills formen är full.
Smält smör och buljongen i en ganska stor kastrull.
Rör ner mjöl, häll i mjölk och låt bubbla sig tjock.
Knäck i äggen under omrörning och krydda.
Häll såsen över formen och ställ in i ugnen i ungefär en timme.
Kommentarer
Trackback