Kyckling med baconpasta





pasta för 2 pers
1 pkt bacon
2 kycklingfileér
8 cm purjolök
3-4 champingjoner
1 tsk vitpeppar
1 tsk vitlökskrydda
2 dl grädde

Koka pastan enligt anvisningar.
Strimla bacon, kyckling, purjolök och champingjoner.
Stek bacon och lägg på papper för att rinna av.
Stek kycklingen.
När kycklingen är färdigstekt, ha i purjolök, champingjoner och bacon.
Krydda och ha i grädden, låt bubbla någon minut. Klart !

Vit kladdkaka



100 g smör/margarin
150 g vit choklad
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1½ dl socker
2½ dl vetemjöl
½ lime

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smör och 100 g choklad i vattenbad.
Blanda ägg, vaniljsocker och socker. Blanda i vetemjöl.
Skölj limen, riv skalet + pressa ur saften - ha i sockerblandningen.
Blanda allt.
Smörj en form.
Häll upp i formen.
Grov hacka chokladen som är kvar och strö över kakan.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.


Tofuwok med råris




1 pkt (300g) naturell tofu
10 färska minimajs
1 broccoli
1 röd paprika
1 stor morot
4 champingjoner
1 gullök
1 dm purjolök

½ dl olivolja
2-3 msk honung
2 chili (1 röd och 1 grön för mer färg)
1 krm limeblad
1 lime
en liten bit ingefära
½ dl vatten

Skär tofun och alla grönsaker i bitar.
Blanda olja, honung, chili, limeblad, saften från limen, riven ingefära och vatten.
Stek tofun + grönsakerna ( alla utom paprikan och svampen), lägg i resten (paprikan + svampen) efter en stund.
Häll på "buljongen" och låt bubbla en liten stund.
Servera tillsammans med råris.



Moussaka



5-6 stora potatisar
1 aubergin
ca 400 g köttfärs
3 klyftor vitlök
1 tsk vitpeppar
---
25 g smör/margarin
ca ½ dl vetemjöl
ca 4 dl mjölk
ca 2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala potatisen, skär den och auberginen i tunna skivor.
Stek köttfärsen. Krydda med vitlök och peppar.
Lägg potatis- och auberginskivorna om vart annat med köttfärsen i en ungsfast form.
--
Smält smöret i en kastrull.
Ha i vetemjöl.
Blanda i mjölk och låt det koka upp tills det blir en tjock sås (kan behövas lite mer eller mindre mjölk)
Ha i den rivna osten och låt smälta.
Häll såsen över maten i formen.


Ställ in i ugnen i ca 45 minuter.

Servera gärna tillsammans med en sallad och lite tzatsiki.

Detox frukost - Hirsgröt

Hirsgröt med blåbär och honung tillsammans med peppermyntste



Hirsgröt
2 dl hirsflingor
4 dl vatten

Koka i en kastrull i 4 minuter.
Lägg färska blåbär och lite honung över gröten.


Piroger



8 st
(Tid ca 1 timme, medelsvårt)

150 g margarin/smör
3 dl mjölk
1 pkt jäst
1 tsk salt
10 dl vetemjöl
---
500g köttfärs
1 stor lök
ca 2 dl champingjoner
2 krm vitpeppar
2-3 vitlöksklyftor
1 msk soya
---
1 ägg

Degen
Sätt ungen på 225 grader.
Smält smöret, häll i mjölken och värm/kyl av till 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke, lös upp med lite (mjölksmör) vätska och ha sedan i resten av vätskan.
(Vid torrjäst så blanda 2 dl vetemjöl tillsammans med jästen i en bunke, lös upp tillsammans med all vätskan)
Ha i mjöl (endast 8 dl vid användning av torrjäst) och salt.
Knåda till en jämn deg och låt jäsa i 30 minuter.

Fyllning
Grovhacka löken, stek lite lätt, ha sedan ner köttfärsen tillsammans med löken.
Krydda och blanda i svampen.
Stek tills köttfärsen är färdig.

Gör piroger
Dela upp degen i 8 delar.
Kavla ut varje del till en cirkel, ca 15 cm i diameter.
Lägg köttfärsen på ena halvan och vik över den andra.
Kläm ihop kanterna med en gaffel.
Låt jäsa i 15 minuter.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i ungnen ca 12 minuter.


Påskkakor



ca 60 st

4 ½ dl vetmjöl
1 dl socker
3 tsk vaniljsocker
200 g rumsvarmt margarin/smör
---
½ dl socker
1 tsk gul karamellfärg

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samma alla ingredienser till en deg och gör till rullar som är 4 cm i diameter.
Blanda socker och karamellfärg, rulla sedan rullarna i sockret, skär i skivor och lägg på en plåt.
Grädda i mitten av ugnen i ungefär 8 minuter.


RSS 2.0