Piroger

8 st
(Tid ca 1 timme, medelsvårt)
150 g margarin/smör
3 dl mjölk
1 pkt jäst
1 tsk salt
10 dl vetemjöl
---
500g köttfärs
1 stor lök
ca 2 dl champingjoner
2 krm vitpeppar
2-3 vitlöksklyftor
1 msk soya
---
1 ägg
Degen
Sätt ungen på 225 grader.
Smält smöret, häll i mjölken och värm/kyl av till 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke, lös upp med lite (mjölksmör) vätska och ha sedan i resten av vätskan.
(Vid torrjäst så blanda 2 dl vetemjöl tillsammans med jästen i en bunke, lös upp tillsammans med all vätskan)
Ha i mjöl (endast 8 dl vid användning av torrjäst) och salt.
Knåda till en jämn deg och låt jäsa i 30 minuter.
Fyllning
Grovhacka löken, stek lite lätt, ha sedan ner köttfärsen tillsammans med löken.
Krydda och blanda i svampen.
Stek tills köttfärsen är färdig.
Gör piroger
Dela upp degen i 8 delar.
Kavla ut varje del till en cirkel, ca 15 cm i diameter.
Lägg köttfärsen på ena halvan och vik över den andra.
Kläm ihop kanterna med en gaffel.
Låt jäsa i 15 minuter.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i ungnen ca 12 minuter.
Kommentarer
Trackback