Gulaschgryta


ca massor portioner

500g högrev
1 bit sellerirot
1 stor palsternacka
2 stora morötter
3 stora potatisar
2st gula lökar

ca 100g tomatpuré
drygt 1 dl tomatketchup
3-4 köttbuljongtärningar
Cayennepeppar(eller 1 röd chili)
Paprikakrydda
Kummin
4-5 vitlöksklyftor

Vatten

Skär ena löken väldigt grovt och stek tills den blir mjuk, flytta den sedan över till en stor gryta tillsammans med buljongtärningarna och vatten så det precis täcker allt.

Skär sedan köttet i små tärnignar som du sedan steker tillsammans med 2 finhackade vitlöksklyftor.
Krydda med cayenne, paprika och kummin. Cayennepepparn kan även ersättas med en röd chili vilket blir ganska lagom.

Då köttet fått lite fin färg häller man över det grytan med det andra.
Tilsätt vatten så det precis täcker över allt.
Nu skall detta bubbla och ha sig i minst en halvtimma. Så på med ett lock och sätt fart!

Bara för att du är klar med köttet så kan du inte sätta dig ner och vila förstår du väl!

Skala och tärna alla trevliga små rotfrukter och gör små mynt av morötterna och palsternackan.
Den andra löken kan ni skära i lite stora bitar.
Pressa i ca. 100g Tomatpuré och häll i ungefär lika mycket ketchup.

Då köttet fått bubbla i ca. en halvtimma så kan ni hälla i det ni just skurit upp.
Fyll sedan på med vatten så det täcker det hela med lite lätt marginal.

Bubbla upp vattnet och skruva sedan ner värmen en aning och låt det putta i ca. 40 min.
Får det stå längre så gör det absolut ingenting.

Smaka av och kontrollera så det är en bra smak på "vattnet". Kan eventuellt behövas mer tomatpuré, vitlök eller kummin beroende på hur mycket det blev.

Det har en tendens att bli mycket gryta så det är perfekt att bjuda på om man ska ha ett större sällskap.
Som studentmat så....ja då har du mat ett par veckor framåt, men det fungerar utmärkt att värma upp senare eller frysa.
Sanningen är den att det hela är nästan bäst dagen efter! =)

Serveras gärna tillammans med bröd med smör och ost.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0